Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem
i szczęściem?
Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób.
Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej...
O jedzeniu emocjonalnym.
Jedzenie to konieczność ― bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe,...
Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym.
Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych.
Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm… Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić...
Dlaczego lepiej być weganinem.
Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać...
„Przyjedź do mnie do domu w Seattle. Otworzymy butelkę wina. Zamówimy dobre jedzenie. Zrobię kąpiel. Mam starą żeliwną wannę na nóżkach, wystarczająco dużą dla dwóch osób, jeśli są w odpowiednim nastroju. I możemy całymi godzinami dyskutować o naszych perwersyjnych namiętnościach. Powiedziałam: godzinami? Miałam na myśli, hm... całe dni”...
Jack Freedman nie przez przypadek pracuje w firmie Aleksa Costarellego. Chce doprowadzić do jej upadku. Tymczasem poznaje córkę Aleksa. Mają wspólną pasję - uwielbiają dobre jedzenie. Razem chodzą do najlepszych restauracji w Sydney. Piękna dziewczyna bardzo podoba się Jackowi, co mocno krzyżuje jego plany. Zamierza przecież zrujnować jej ojca…
Elżbieta Rakuszanka, pochodząca z dynastii Habsburgów, matka królów, najbrzydsza polska królowa.
Jako młodziutka, siedemnastoletnia dziewczyna, nieznająca polskiego języka, przybywa do znanego jej tylko z opowieści obcego kraju, aby poślubić Kazimierza Jagiellończyka. Mariaż ten ma zapewnić królowi panowanie na Węgrzech i w Czechach. Małżeństwo staje pod znakiem zapytania, kiedy widzi on królewnę...
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości"...
Kulinarny magazyn lifestylowy skierowany do czytelników ceniących sobie wspólne spędzanie czasu w miejscach, gdzie gotowanie i jedzenie ma szczególne znaczenie. Na jego łamach znajdziemy sylwetki najważniejszych postaci ze świata kuchni oraz prezentację restauracji, których właściciele ujmują swoją pasją i pomysłem, jak stworzyć miejsce z wyjątkowym jedzeniem i atmosferą. Tytuł promuje małych lokalnych...
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...